lördag 7 december 2013

Fattigdom i Senegal

Senegal brukar räknas som en av de bäst fungerande demokratierna i Afrika, men det är ändå ett väldigt fattigt land. Som jag har sagt innan så har de en BNP/capita på 1021 dollar, Sverige har ungefär 50 gånger mer. 54 % av Senegals befolkning lever på mindre än en dollar per dag, tänk dig själv att leva på typ 5 spänn per dag. Bara elen hemma kostar mer liksom. Men Senegals BNP har ändå ökat och varit ganska stabil jämfört med väldigt många andra afrikanska land. 
Jag har ju beskrivit vad jag har sett innan, flera tusentals barn som sitter och tigger pengar på gatan samtidigt som deras föräldrar eller andra syskon antingen jobbar eller också tigger. Flera av barnen har inte ens några föräldrar, de har gått bort i t.ex. HIV/aids. Många lever på gatan och har nästan aldrig tillräckligt med mat och vatten, och många bor i skitsmå hyddor byggda av bajs, lera och sten. I en hydda på kanske 15 kvadrat kan det bo över tio personer, samtidigt som en tioåring i Sverige kan ha ett eget rum med el, lampor, TV, dator, som dessutom är större än hyddorna. I hyddorna finns det oftast typ ingenting, man kanske har lyckats göra en kudde av sina två tröjor, också kan man ha hittat en filt på en soptipp. Någon kan ha fått kläder från UFF eller något annat företag som skickar kläder till Afrika. En annan kan ha fått tag på en gryta eller stekpanna, så då kan man göra upp en eld och tillaga maten som man hittar eller lyckas köpa genom pengarna de får av att tigga. För de flesta i Sverige är det en självklarhet att alltid ha mat på bordet, varje dag, som dessutom faller i smak på alla i familjen. För de flesta i afrikanska land är varje dag en utmaning, man vaknar på morgonen, om man ens har sovit, och vet aldrig vad som kommer hända den dagen. Man kanske inte får tag på någon mat och kan svälta ihjäl om några dagar. Man kanske inte lyckas få tag på något slags vatten, rent kranvatten från Sverige kan man inte ens drömma om. Tänk, så lätt det är för oss svenskar att få tag på vatten. Nästan alla har kranvatten hemma, och det är liksom bara att gå några steg, ta ett glas av typ hundra i skåpet och fylla det med rent, klart vatten. I Senegal är det typ en bragd att hitta vatten så att man inte törstar ihjäl.
Ett väldigt stort problem i Senegal är att befolkningen ökar så snabbt. Sjukvård, skolor och liknande hänger liksom inte med när pengarna inte räcker. Dessutom är det väldigt dåliga vägar och dåligt med ordentlig infrastruktur. Detta gör det väldigt svårt för bönderna ute på landet, jordbruk som är en av de sakerna som Senegal huvudsakligen livnär sig på. Även klimatet och bristen på vattnet börjar göra det svårare för bönderna. Det regnar allt färre gånger så skörderna blir inte lika bra och då får familjen gå hungriga, samtidigt som de inte har någonting att sälja och tjäna pengar till att köpa nya verktyg, renovera etc.
För att fixa en bättre miljö finns det inte så mycket mer att göra än vad som redan görs. Det mesta är nog att göra mer av det, att man skänker mer pengar och tar tag i det mer. Med mer pengar hade man  kunnat bygga barnhem, där barnen kan bo och få sjukvård, mat osv. Man skulle kunna skänka mer av annat också, inte bara pengar, som typ kläder, djur, matpaket, sjukvård osv. Man får liksom försöka att få något företag som kan sponsra med en jävla massa pengar, så kan man resa runt i världen och visa hur det är för barnen, så kanske mer skänker pengar. Jag tycker inte att det finns så mycket mer att göra, det här förslaget kanske inte är så bra men jag kommer inte på nåt annat. Hejdå för den här terminen!

1 kommentar:

  1. Bra jobbat! Du har med allt som ska vara med . och jag tycker dina resonerande texter är bra - även om du tappade bort gatubarnen lite i resonemanget. Det blir ett betyg mitt i skalan.

    SvaraRadera